td_naslovna.jpg
Začetek
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Turistično društvo Mirna Peč
Izobraževanje za turistične vodnike PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Mira Barbo   
Torek, 03 Januar 2017 18:17

Spoštovani,

Po desetih letih bo v Novem mestu v sodelovanju z dolenjskimi občinami, RC Novo mesto in TA Kompas novo mesto zopet organizirano izobraževanje za turistične vodnike. Pripravlja ga profesorica zgodovine in geografije Polonca Centa (Kukec), tudi dolgoletna vodnica in predavateljica. Vsebine so točno take, da se z osvojenim znanjem lahko prijavite tudi za državno licenco, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Po končanem teoretičnem izobraževanju bodo udeleženci opravili še dvodnevno terensko delo po Dolenjski in s tem pridobili certifikat za lokalnega turističnega vodnika na Dolenjskem, ki ga podeljuje Razvojni center oziroma RDO Dolenjska in Bela krajina. Pričetek izobraževanj bo v petek, 13.1.2017.

Vabilo v prilogi...

 

Prosim, obvestite potencialne interesente oziroma se na izobraževanje čimprej prijavite.

Kliknite na povezavo, ki vas bo usmerila do elektronske prijave - TUKAJ.

Število mest je omejeno, potreba po lokalnih vodnikih pa velika, posebej tudi v tujih jezikih.

Udeleženci iz Občine Mirna Peč bodo lahko uveljavljali delno povračilo stroškov izobraževanja.

Za kakršnekoli dodatne informacije sem vam z veseljem na voljo.

 

Vsem želim uspešen začetek novega leta, veliko osebnega zadovoljstva in uspehov na vseh področjih,

Mira Barbo

Zadnjič posodobil Sobota, 07 Januar 2017 18:41
 
5. Pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti PDF Natisni E-pošta
Novice - Zadnje novice
Prispeval MiraB   
Torek, 05 September 2017 09:02

Pestro in zanimivo sobotno dogajanje V Slakovih in Pavčkovih krajih ob 18. občinskem prazniku

Turistično društvo Mirna Peč je v sodelovanju z Občino Mirna Peč in domačimi društvi pripravilo že 5. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. 12- kilometrov krožna tematska pot je posvečena pokojnima mirnopeškima rojakoma, pesniku Tonetu Pavčku in harmonikarju Lojzetu Slaku. Rdeča nit celotnega pohoda je preplet Slakove glasbe in Pavčkove poezije s kulturnim programom in dobrodošlicami gostoljubnih domačinov ob poti. Kulturni program je potekal že v Mirni Peč in nato na vseh postankih poti: na Velikem in Malem Kalu, v Hmeljčiču in v Šentjuriju.

Številni pohodniki so se ob 8. uri zjutraj zbrali pri stari osnovni šoli Mirna Peč. Pohoda sta se udeležila tudi poslanca Državnega zbora Republike Slovenije, Jože Tanko in Žan Mahnič. Po pozdravu mirnopeškega župana Andreja Kastelica in predsednika Turističnega društva Mirna Peč, Jožeta Barba (spregovorila sta na vseh postajah) ter s predstavitvijo ljudskih pevk Čebelice, so se pohodniki podali na 12-kilometrsko pot. Najprej so odšli do mirnopeške cerkve sv. Kancijana, kjer jim je domači župnik Janez Rihtaršič povedal, da so v tem mesecu praznovali 100-letnico župnijske cerkve, blagoslovili Marijin kip in novo urejeno okolico cerkve. Po predstavitvi in ogledu cerkve so se podali skozi Češence do brunarice na športnem igrišču nad Velikem Kalu, kjer so pohodnike pričakali prijazni domačini z okrepčili in harmoniko. Pot je pohodnike nato vodila skozi Veliki Kal in Orkljevec do Malega Kala, kjer so domačini vse pohodnike bogato postregli z dobrotami in pijačo ter jih nato popeljali do spomenika Lojzetu Slaku na domačiji Barbo, kjer je otroštvo in mladost preživljal harmonikar Lojze Slak. Pri spomeniku Lojzetu Slaku na domačiji Barbo je potekal kulturni program, prisotna je bila tudi Lojzetova žena Ivanka, ki je povedala, da je bilo tu Lojzetu vedno zelo lepo in se je rad vračal v ta kraj. Zaigrali so mirnopeški harmonikarji, med njimi je bil tudi Lojzetov brat Matija. Najprej so zaigrali že ponarodelo V dolini tihi in vsi skupaj tudi zapeli, potem so sledile še ostale Slakove pesmi. Od tu so krenili do vasi Hmeljčič. Ustavili so se pri gasilskem domu. Med drugim sta jih pozdravila tudi Aleš Žagar, ocenjevalec vin, ki je predstavil mirnopeška vina in Dragica Ribič, 19. cvičkova princesa, ki je spregovorila o cvičku – vinskem posebnežu. Sledili sta malica in degustacija vin, ki so ju pospremile napitnice članov moške pevske skupine Rožmarin. Veliko pozornost je pritegnila tudi mirnopeška konjenica. Od tu so se pohodniki čez vinorodno Hmeljčarsko goro spustili v rojstno vas pesnika Toneta Pavčka, Šentjurij. Pri Pavčkovem domu je potekal kulturni program: mlade recitatorke in izvajalke uglasbene Pavčkove poezije. Vse je pozdravila in se predstavila domačinka Jelka Krivec, kmetica leta 2016. Tudi tu ni manjkalo dobrot in osvežilnih napitkov. Po ogledu spominske sobe so se nekateri podali še do spomenika Tonetu Pavčku, ki stoji pred cerkvijo sv. Jurija v Šentjuriju.

Pot se je končala tam, kjer se je začela, in sicer pri stari osnovni šoli, kjer so se dejavnosti nadaljevale. V telovadnici so si obiskovalci lahko ogledali potujočo razstavo o Lojzetu Slaku z naslovom »Moje knjige so moje plošče« in razstavo 8. otroške likovne ustvarjalnice »V dolino tiho«, ki je bila odprta že od 11. ure dalje. Udeleženci pohoda so bili zelo zadovoljni, saj so se sprehodili po slikovitih poteh, po katerih sta v svoji mladosti hodila rojaka, pesnik Tone Pavček in harmonikar Lojze Slak. Udeleženec pohoda, 86-letni Ivan Potočar iz Ruš pri Mariboru, se je po 50-ih letih sprehodil po teh krajih (njegov oče je bil rojen na Kalu). Obujal je spomine, ko sta z Lojzetom pasla živino. (H.M.)

Mira Barbo

Zadnjič posodobil Torek, 05 September 2017 09:49
 
Moja dežela lepa in gostoljubna – priznanja za leto 2011 PDF Natisni E-pošta
Moja dežela - Ocenjevanja
Prispeval L. Rupena   
Ponedeljek, 26 December 2011 00:00
Galerija fotografij
Galerija fotografij

 

V okviru projekta Turistične Zveze Slovenije - Moja dežela lepa in gostoljubna - smo v Turističnem društvu Mirna Peč tudi letos izvedli ocenjevanje urejenosti krajev, kmetij, stanovanjskih hiš in drugih objektov v občini Mirna Peč.

Komisija je ocenjevala na podlagi novega pravilnika, sprejetega na seji upravnega odbora, dne 14. 6. 2011. Pravilnik ureja pripravo, kriterije in izvedbo tekmovanja ter število dobitnikov zlatih, srebrnih in bronastih priznanj za najbolj urejeno naselje, kmetijo, stanovanjsko hišo z okolico, balkon, skalnjak ali druge pomožne objekte ter objekte naravne in kulturne dediščine.

Komisija  v sestavi Ladislava Rupena, Joži Papež in Magda Hlebec je letošnje ocenjevanje izvedla šestega julija. Po deževni noči in meglenem jutru je nastal lep sončen dan. Narava je zadihala v svežem zraku in naše vasi so oživele v vsej svoji lepoti.

Glede na novo sprejeta pravila se je komisija odločila da letošnja priznanja prejmejo:

Zadnjič posodobil Torek, 27 December 2011 19:56
Več ...
 
Predavanje o negi vrtov PDF Natisni E-pošta
Moja dežela - Predavanja
Prispeval Silvo B.   
Petek, 26 Marec 2010 00:00
V petek, 26.3. 2010, ob 18. uri, je v organizaciji TD Mirna Peč in v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna «potekalo predavanje o nego vrtov. Predaval je g. Jernej Avbar, ki se že več let poklicno ukvarja z nego vrtov. Pred začetkom je udeležence pozdravil predsednik TD Jože Barbo.
Na aktualnem predavanju se je zbralo okoli 30 zaintereseranih, ki so z zanimanjem prisluhnili predavatelju.

Zbrani udeleženci  (foto: Tatjana Kuplenik)
Po končanem predavanju je predavatelj odgovarjal na zastavljena vprašanja.
Udeleženke so za materinski praznik prejele priložnostno darilo - lončnico.
Zadnjič posodobil Nedelja, 11 April 2010 12:16
 
Četrtič po Poti Slakove in Pavčkove mladosti... PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Mira Barbo   
Torek, 21 Junij 2016 10:46

 

zalaBlizu petsto pohodnikov, ki so tudi letos prišli iz različnih krajev Slovenije, se je podalo na četrti pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti, kot osrednjim dogodkom tudi letošnjega, 17. občinskega praznika Občine Mirna Peč.

Pohod je bil izveden v organizaciji domačega Turističnega društva Mirna Peč in prizadevnih članov sekcije ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal. Letošnji pohod je bil, tako kot ostale prireditve v okviru občinskega praznika, namenjen dobrodelnosti - za deklico ZALO!

Vreme je bilo tako organizatorjem, kot pohodnikom naklonjeno in domačini so poželi čestitke tako za organizacijo kot pogostitve, ki so se vrstile že kmalu od začetka pohoda dalje. Udeleženci so bili nad pohodom navdušeni, še posebej pa nad dobrodošlico na Malem Kalu ter seveda kulturnim programom.

Do spomenika Lojzeta Slaka na domačijo Barbovih so pohodnike popeljali domači glasbeniki iz Malega Kala, kjer se je nato odvijal kulturni program, v katerem so sodelovali člani Društva harmonikarjev Mirna Peč. Nadaljevalo se je druženje s Slakovimi in harmoniko, marsikdo je tudi zaplesal .Pohodniki so si z zanimanjem ogledovali tudi priložnostno spominsko zbirko o življenju in delu Lojzeta Slaka.

Mlade pevke in recitatorke OŠ Toneta Pavčka pod vodstvom mentorice Tatjane Kupljenik pa so pred Pavčkovim domom v Šentjuriju pripravile pravo glasbeno poslastico. Vrstile so se recitacije našega poeta življenju in ljubezni Toneta Pavčka in uglasbljena poezija, ki je pohodnike kljub vročini  kar prikovala na mestu.

 

 

Franci Hrastar, ki se je s skupino članov Planinskega društva Iskra iz Ljubljana pohoda udeležil že četrtič, pravi takole:  "Letošnji pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti so, poleg množice udeležencev, spremljali sami presežniki. Bilo je vsega, od ogleda mirnopeške cerkve, do množice kulturnih programov združenih s prijetnim sprehodom od ene do druge točke pohoda, kjer so nas domačini stregli, če se izrazim v žargonu "od spredaj in zadaj". Bilo je na pretek vročega sonca in prijetnega sprehoda po gozdu, pa lepih razgledov s panoramske poti visoko nad Hmeljčičem, od kjer smo občudovali vasice v dolini, pa Trdinov vrh, kočevske hribe in še kaj... Po prijetnem druženju in muziki za ples, nas je ob odhodu presenetila in malce osvežila še močnejša nevihta. Vesel sem, da smo bili tudi udeleženci PD Iskra Ljubljana, kar 33 nas je bilo, kamenček v mozaiku te prijetne sobote v osrčju Dolenjske, saj so poti, po katerih smo hodili v večini tudi poti moje mladosti!"

Pohoda so se tudi letos udeležili posamezni člani Slakove družine, gospa Ivanka Slak pa je udeležence pohoda pozdravila pri Slakovem spomeniku na Malem Kalu. Tudi pri tokratni izvedbi pohoda so sodelovala številna mirnopeška društva, OŠ Toneta Pavčka, kot tudi posamezniki. Turistično društvo bo del prihodkov od izvedbe pohoda namenilo deklici Zali, zbrana sredstva na štartu in med pohodom pa so bila že predana Zalinim staršem na nedeljskem koncertu Ditke in Ferija Lainščka.


Več slik pohoda je objavljenih tudi na spletni strani Turističnega društva Mirna Peč: http://turizem-mirnapec.com/j/fotogalerija.html, celotna foto reportaža iz sobotnega pohoda PSPM pa je objavljena tudi v dogodku - https://www.facebook.com/events/1012380178838008/

Fotografije dogodkov iz sobotnega dne (pot Temenica, kolesarjenje, tek...) bodo objavljene tudi na spletni strani OŠ Toneta Pavčka:

http://www.ostpavcka.si/

Predavanje Samooskrbni vrt za vso družino

4. pohod Po poteh Slakove in Pavčkove mladosti

Mirna Peč na nogah
OŠ Toneta Pavčka

 

Slike z nedeljskega koncerta Ditke in Ferija Lainščka, na katerem je bil Zali predan vrednostni ček so objavljene tule:

https://www.facebook.com/mira.barbo/posts/982016721918209

Zadnjič posodobil Torek, 21 Junij 2016 12:21
 
«ZačetekPrejšnja123456NaslednjaKonec»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL