td_naslovna.jpg
Začetek O društvu Aktivnosti 15. mirnopeški pohod preko Hmeljnika
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

15. mirnopeški pohod preko Hmeljnika PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Ladislava R.   
Sobota, 25 Junij 2011 17:59
Mirna Peč, 25. junij 2011

15.mirnopeški_pohod

Osnovni podatki:

Štart: 8:00 Šranga - novo naselje

Smer: Šranga- Hmeljniška cesta- Dule- Kamenje- Hmeljnik- Globočdol -Hmeljčič - Šentjurij- Veliki Kal

Udeležencev: 35

Utrinki s poti v foto albumu.


Udeleženci:

Ladislava Rupena Mirna Peč Aleksander Rupena Mirna Peč Silvo Barbo Veliki Kal
Cveto Jaklič Rogovila Martin Hočevar Trebnje Marija Žagar Ljubljana
Aleš Žagar Ljubljana Alojz Rajšelj Mirna Peč Alojz Majde Mirna Peč
Ana majde Mirna Peč Slavi Draganc Češence Anica Jarc Sevnica
Martin Avbar Rožna ulica Marica Avbar Rožna ulica Milena Jerak Šmarjeta
Franc Grabljevič Češence Jože Rapuš Češence Anton Ajdič Čemše
Ana Jankl Šranga Štefka Drenik Rogovila Jože Barbo Mali Kal
Jure Barbo Mali Kal Franc Somrak Vrhovo Ludvig Mežan Šranga
Irena Mežan Šranga Marta Makše Mirna Peč Marko Makše Mirna Peč
Maja Makše Mirna Peč Aleš Pezdirec Metlika Tjaša Barbo Veliki Kal
Alojz Primc Golobinjek Alojz Dragan Golobinjek Marija dragan Golobinjek

 

 

 

 

 

Potopis

Zadnjo junijsko soboto smo se pohodniki zbrali na izhodiščni točki v novem naselju na Šrangi.  Zbrali smo se stari znanci, med nami je bilo nekaj novih pohodnikov, domačinov, prišli pa so tudi od drugod, kar okoli 50 nas je bilo. Predsednik TD Mirna Peč , Jože Barbo, je na kratko predstavil delo turističnega društva in nam opisal nekoliko spremenjeno traso poti.

15. pohod počitek

SREČNEŽI SO OB POTI LAHKO NABIRALI JURČKE

Veselo smo začeli s pohodom po hmeljniški cesti in ko smo zavili na gozdno pot so nekateri že kmalu  ob poti našli jurčke. Dušan nas je s spremljevalnim vozilom in s tekočim okrepčilom počakal na robu gozda blizu karteljevskega nadvoza. Od tu nas je pot vodila strmo navzgor. Malo pred gradom Hmeljnik smo zavili na desno k okrepčevalnici gospe Darinke, ki nas je s svojo ekipo hitro postregla s toplim obrokom. Tu so se nam pridružili prijatelji s Ptuja, iz društva kurentov Poetovio, ki se tradicionalno udeležujejo našega pohoda. S pohodom smo nadaljevali med vinogradi, zavili v gozd in bili kar naenkrat pred Hmeljnikom. Odprl se nam je prelep pogled, oko je uzrlo panoramo od sv. Ane do roških gozdov in Gač, na dlani so bile vasi južnega dela naše občine. Jože Barbo, predsednik našega TD, je spregovoril o zgodovini gradu. Vsako leto nas preseneti z novimi spoznanji o zgodovini »našega Hmeljnika«. Ogledali smo si ostanke majerije, zabrisane tlorise hlevov, dele parka in nadaljevali poz po vročem soncu do zidanice Krevsovih v neposredni bližini »Karavle«. To je kraj, kjer se pohodniki ustavijo, malo odpočijejo in okrepčajo.
Tu so nas čakaladružina Krevs . Gospa Marinka je velemojstrica v peki ajdovega kruha z orehi. Takšnega ni kot je njen, iz njenih rok in njene peči! Mlada gospodinja Renata nas je razvajala s svojimi sladkimi dobrotami. Njihov cviček, že mnogokrat ovenčan s priznanji, je bil nadvse dober in prijetno piten.
Korak se je pohodnikom učvrstil in nadaljevali smo v soncu po rimski cesti mimo Korline do Šentjurija, kjer smo si ogledali prelepo šentjursko cerkev. Za okrepčilo je v svoji hiši za goste poskrbel Judež, ki nam jo je, skrbno urejeno, tudi pokazal. Od tu nas je pot  vodila mimo rondoja mirnopeškega priključka na AC po trasirani poti skozi gozd do Velikega kala, kjer smo imeli v njihovi društveni koči tradicionalno razhodnjo.  Društvo harmonikarjev naše občine je pohodnike razveselilo s svojim nastopom. Ker je naš predsednik praznoval okroglo obletnico, je prav vse pohodnike pogostil z zelo kalorično zakusko.

15. pohod gasilska

UDELEŽENCI POHODA SMO SE RAZŠLI PRIJETNO UTRUJENI

Zadani cilj smo dosegli prav vsi. Preizkusili smo svoje telo, bili izpostavljeni naporu, soncu, zato je bil zaključek ob koncu pohoda toliko lepši. Zjutraj smo se prav vsi po tihem spraševali: »Ali pot zmorem?« Zmogli smo jo vsi!
Tradicionalni pohod našega TD je prav gotovo eden najbolje organiziranih, zato vljudno nagovarjamo občane naše občine, da se nam drugo leto pridružijo sami, v paru, z družino ali prijatelji, v okviru našega ali drugih društev v še večjem številu. Prijazno povabljeni!

Ladislava Rupena

Zadnjič posodobil Nedelja, 09 Februar 2014 16:50