td_naslovna.jpg
Začetek O društvu Aktivnosti Semena in sadike za dobro letino
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Semena in sadike za dobro letino PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Ladislava R.   
Sobota, 10 Marec 2012 12:15

Od semena do rastline

Sončni žarki počasi segrevajo naše vrtičke in kmalu bomo začeli s setvijo in sajenjem zelenjave. Zato smo se v TD Mirna peč odločili, da medse povabimo ga. Mišo Pušenjak, univ. dipl. ing. agr., specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline. Na naše povabilo se je prijazno odzvala in nas obi s kala v petek, 9. 3. 2012. Velika udeležba na predavanju je potrdila, da se za vrtnarjenje zanima vse več ljudi in da je za dober pridelek na vrtu potrebno imeti tudi kar nekaj znanja. V dveurnem druženju nas je seznanila s semeni, sortami in hibridi, z dejavniki, ki vplivajo na kalitev semena (temperatura zemlje, globina setve, vodna bilanca,itd.) in kako pravilno sejemo. Poleg starih sort semen nam je predstavila tudi novejše. Opozorila je, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu semen. Odgovarjala je na vprašanja, kako zatiramo vrtne škodljivce in ostale bolezni rastlin z naravnimi pripravki. Priporočala je gojenje zelenjave v rastlinjakih. Zaradi vse pogostejših suš si pomagamo z zastiranjem tal med rastlinami. Za dober pridelek je potrebno pravilno kolobariti in gnojiti. Pogostokrat rastline obolevajo prav zaradi preveč gnojene zemlje.
Na vsa vprašanja ni uspela odgovoriti, zato jo bomo še kdaj povabili medse. Dotaknili pa se bomo druge teme v zvezi z vrtnarjenjem. Njenim nasvetom radi prisluhnemo po radiu ali televiziji. Lahko pa se vrtnarjenja učimo iz njenih strokovnih knjig, saj jih je kar nekaj napisala.
Želimo ji še veliko uspehov na njenem delovnem področju. Veselimo se ponovnega snidenja z njo.
L.Rupena
Zadnjič posodobil Sreda, 14 Marec 2012 15:10