td_naslovna.jpg
Začetek Naši kraji
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Koledar dogodkov

Marec 2021
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Prihodnji dogodki

Ni dogodkov

Prisotni na strani

Prisotni 3 gostov .
O Mirni Peči - Znameniti občani PDF Natisni E-pošta
Prispeval Silvo B.   
Sreda, 03 September 2008 22:20
Indeks člankov
O Mirni Peči
Znameniti občani
Čebelar
Vse strani

Znameniti občani

Iz zgodovine se vidi, da so bili naši predniki skromni, preudarni in delavni. Vnovčiti so znali vse, kar jim je dala težka dolenjska zemlja. Želja po boljšem življenju jih je zanesla tudi čez lužo. Mnogi so želeli v svet, izučili so se obrti in si ustvarili novo življenje izven domačih meja.

 

Tone Pavček
Tone Pavček
Vas Šentjurij na Dolenjskem je rojstni kraj urednika in pesnika Toneta Pavčka.Z njegovimi pesmimi se je za otroke začelo novo poglavje v slovenski poeziji. Le kdo od otrok ne pozna pesmic Jurij Muri v Afriki, Čenčarije, Deček gre za soncem, Maček na potepu, Polž pred nebotičnikom in še in še. Zna se vživeti v otrokov svet, spoštuje njegovo osebnost, njegov pogovor je igriv, kramljajoč in ritmično razgiban. Za svoje delo je dobil več nagrad: Trdinovo, Levstikovo, Kajuhovo, nagrado Večernica in leta 1994 Prešernovo nagrado. Tone Pavček je prvi častni občan Občine Mirna Peč. Najlepšo hvalnico svojemu rojstnemu kraju, Šentjuriju in Mirni Peči pa je Pavček nedvomno poklonil s pesmijo »Nekje na Dolenjskem«.

 

 

Lojze Slak
Lojze Slak
V vasi Jordankal se je rodil znameniti slovenski muzikant Lojze Slak, mojster »frajtonarice«, ki je postal legenda narodno zabavne glasbe. Skupaj z vokalnim kvintetom Fantje s Praprotna je bil Slakov ansambel vedno navdušeno sprejet doma in po svetu. Lojze Slak se rad vrača v Mirno Peč, Mirnopečani pa radi gojijo njegovo glasbo, kar dokazuje tudi mlajše Društvo harmonikarjev. Slakova »V dolini tihi« pa je kar sama od sebe postala mirnopeška himna. Slakove melodije in pesmi, ki tako raznežijo dušo slovenskega človeka, so izraz domačega okolja, lepote slovenske zemlje, ljudskih običajev, predvsem pa pevske dediščine domače družine. Občina Mirna Peč je Lojzetu Slaku podelila naziv častnega občana.
V Gorenjem Globodolu je rojen duhovnik Anton Pust, kronist in popisovalec življenja in dela naših prednikov, pisec knjige »Mirna Peč z okolico nekoč in danes« ter ostalih, za domačine še prav posebno zanimivih knjig.

 

Za svoje delo je Občina Mirna Peč Antonu Pustu podelila nagrado.
V Vrhpeči nad skalno pečino Zijalo je domoval svetovno znani čebelar in krajevni zgodovinar Lojze Kastelic, pisec knjige »Korenine čebelarjenja.« in avtor preko 200 člankov o čebelarstvu. V svojih delih pa je odkrival tudi arheološke, zgodovinske in kulturne znamenitosti Mirne Peči. Občina Mirna Peč je Lojzetu Kastelicu za svoje delo pri promociji občine podelila nagrado.

 

Lidvik Starič
Lidvik Starič
Znani Mirnopečan je bil tudi Ludvik Starič, motorist in letalec, bolj poznan kot »Leteči Kranjec«, ki je bil pred drugo svetovno vojno najboljši spidvejist sveta, pa Anton Bartel (1853-1938), kulturni delavec, šolski svetnik, jezikoslovec, leksikograf in pripovednik, kipar Alojzij Progar, industrialec Jožko Povh, veterinar Franc Dular, Matevž Grašič, dolenjski poslanec na Dunaju, iz novejše zgodovine pa se spomnimo še dveh narodnih herojev Ivana Kovačiča - Efenke in Potočar Staneta - Lazarja ter Zore Rupena - Katje in Mare Rupena - Osolnik, ki je vidno delovala na področju kmetijstva in zdrave prehrane. Vir strani občine Mirna Peč...

 


Znameniti občani | ČebelarZadnjič posodobil Petek, 14 Februar 2014 08:23