td_naslovna.jpg
Začetek O društvu Aktivnosti pot Temenica v smeri Prečne pregled trase
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

pot Temenica v smeri Prečne pregled trase PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Nedelja, 23 Maj 2010 17:42

Prvi del: Od Mirne Peči do ponorov

Lani smo uspešno zaključili projet "pot Temenica" od Mirne Peči do Zijala. Odzivi so bili dobri, zato nameravamo letos projekt nadaljevati še v smeri proti Prečni.Začetek poti na vshod proti prečni se prični v idili žitnega polja

V nedeljo 23.5.2010 sva se z Jožetom  Barbom našim predsednikom odpravila na prvi ogled trase po nizvodju reke Temenice od Mirne Peči proti Prečni.

Pot sva pričela pri gostilni Novljan in se odpravila proti Gor. Podborštu. Pri Sajetovem mostu sva ugotovila, da je na mostu nova ograja, kar je  pohvalno. Malo manj pohvalno pa je, da je slabo pričvrščena.

Na G. Podborštu naju je ustavil član društva Dušn Z. in nama ponudil okrepčilo. Nadaljevala sva po poti D. Podborštu, kjer sva se v križišču proti Sajetovem mlinu odločala ali kreneva po levem ali desnem bregu Temenice

 


.

Ker nisva ljubitelja trde podlage, sva raje krenila desno po makedamu v upanju, da najdeva povezavo do ponora po desni strani. Ugotovila sva, da bi najboljši možen prehod po pašniku ob robu gozda, katerega bi bilo potrebno dogovoriti z lastnikom pašnika. Ob iskanju alternatvne varijante prehoda sva iskala prehod malo višje po gozdu, kjer se je na začetku lep kolovoz izgubil v stezi, le ta se je razblinila v strmem pobočju nad Temenico.

Zaključila sva, da tu obstajata, dve varianti poti: Prva najzaneslivejša je po asfaltni cesti do mostu pod Goriško vasjo. Druga pa je možnost po travniku pod gozdom ob predhodnem soglasju z lastnikom.


Ddrugi del: Od ponora do križišča Suhor - Straža - Mirna Peč

Suha struga Temenice
Od tu sva nadaljevala po cesti do Vrhovega, kjer pot pri smetnjaku zavije levo na kolovozno po, ki se kmalu izgubi v gozdni poti. Tik pred gozdom se lepo vidijo suhi rokavi Temenice, ki se napolnijo samo ob zelo visokem vodostaju reke. Ob poti sva opazovala stoletne hraste, ki bi jih lahko uvrstili v naravno dediščino (ali znamenitost).

V nadaljevanju sva iskala pravo pot v smeri jug. Sledila sva ji do konca zatrepne doline in nato v isti smeri naprej. Na enem delu sva naletela na malo težje prehodno goščavo, katero bo potrebno očistit. Vstrajanje v tej smeri naju je pripeljalo, do el. daljnovoda, katerega prečenje je zahtevalo kar nekaj nožnih spretnosti in že sva bila na cilju druge etape. To je križišče cest Suhor - Prečna - Mirna Peč

Zadnjič posodobil Ponedeljek, 10 Februar 2014 18:18