td_naslovna.jpg
Začetek O društvu Aktivnosti 14. mirnopeški pohod preko Hmeljnika
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

14. mirnopeški pohod preko Hmeljnika PDF Natisni E-pošta
O društvu - Aktivnosti
Prispeval Silvo B.   
Sobota, 19 Junij 2010 19:30

Mirna Peč, 19. junij 2010

Galerija slik s pohoda

Osnovni podatki:

Štart: 8:00 Šranga - novo naselje

Smer: Šranga- Hmeljniška cesta- Dule- Kamenje- Hmeljnik- Globočdol -Hmeljčič - Šentjurij- Veliki Kal

Udeležencev: 22

Utrinki s poti v foto albumu.

Udeleženci:

Slavi Derganc Češence Penca Ivan Muhič Orkljevec
Jan Muhič Orkljevec Aleksander Rupena Mirna Peč Jože Rapuš Češence
Franc grabljevič Češence Uroš Cesar Šranga Alojz Dragan Golobinjek
Marija Dragan Golobinjek Drago muhič Orkljevec Anton Ajdič Čemše
Jože Pucelj Trebnje Jožica Pucelj Trebnje Silvo Barbo Veliki Kal
Tanja Barbo Veliki Kal Patricija barbo Veliki Kal Tjaša Barbo Veliki Kal
Jože Barbo Mali Kal Irena Šajn G. Podboršt Zupan Dušan G. Podboršt
Slavka Rupena Mirna Peč

 

 

 

 

  

Potopis

Galerija slik s pohoda

Že 14. pohod po vrsti je Turistično društvo  Mirna Peč organiziralo v okviru prireditev ob občinskem prazniku občine Mirna Peč.

Oblačno s padavinami, ki se bodo čez dan okrepile, se je glasila vremenska napoved za soboto. In res celo noč je močno deževalo šele zjutraj okoli sedme ure se je delno razjasnilo.  Prav zato je bil današnji pohod od vseh do sedaj najslabše zastopan. Ob b 8. uri se nas je v novem naselju Šranga pri Mirni Peči zbralo le 22 udeležencev, ljubiteljev hoje po naših lepih krajih.
Krajani novega naselja na Šrangi so nam za dobrodošlico pripravili aperitiv ali po domače "fruštek". Po vpisu v knjigo pohodov in izboru majic TD, nas je pozdravil predsednik TD Mirna Peč in predsednik TZDBK Jože Barbo. Razložil je namen današnjega pohoda in naša četica je krenila na pot.

Prvi del poti poteka v rahlem spustu po lepi gozdni poti, nekdanji Hmeljniški cesti proti Dulam. Za nekdanje prebivalce gradu Hmeljnik je bila to glavna povezovalna pot na cesto Novo mesto - Trebnje. Žal je bil grad med 2. sv. vojno požgan in že dolga leta prepuščen zobu časa, prav tako se sedaj pot uporablja le za transport do gozdnih parcel in je nevzdrževana na nekaterih mestih tudi zaraščena.

V Dulah smo si privoščili kratek postanek za okrepčilo iz nahrbtnika, potem pa nadaljevali po poti pod Strmecem do nadvoza nad avtocesto pod Kamenjem. Ta del poti je zelo lepo urejen očiščen podrasti in visoke trave, za kar se moramo zahvaliti našemu članu Urošu C.
Na nadvozu smo ponovno malo postali. Najmlajši udeleženec pohoda Jan M. nas je razveselil s harmoniko.

Glož v travi
Po kratkem oddihu in glasbenem premoru smo se polni elana zagrizli v breg proti Kamenski gori. Med potjo smo si ogledovali traso na novo zgrajene avtoceste. Tik pod okrepčevalnico "Pri Darinki" nas je čakalo presenečenje. V travi poleg poti je ves otrpel ležal glož. Bil je lep primerek svoje vrste. Premraženo telo je nastavljal redkim sončnim žarkom.

Okrepčevalnica Pri Darinki  je le streljaj oddaljena od gradu Hmeljnik in tu smo si vzeli polurni postanek in si napolnili naše izpraznjene baterije.

Med nadaljevanjem proti Hmeljniku se na Kamenski gori proti jugu odpre lep pogled na Novo mesto, nato pa pot zavije v gozd in po nekaj sto metrih smo že stali pod mogočnim obzidjem gradu Hmeljnik.

Grad Hmeljnik

Grad Hmeljnik
Žal lahko govorimo le o ruševini nekdaj mogočnega gradu, ki je sedaj prepuščena v milost in nemilost zobu časa.

Malo smo postali in si ogledali okolico gradu. Vstop v grad je zaradi varnosti onemogočen. Jože B. nam je natresel nekaj anekdot o gradu in graščakih in že smo v lahkotnem spustu nadaljevali pot pod gradom in naprej po panoramski poti na Karteljevim.

Tu se na zahod odpre pogled na Karteljevo in naprej na dolino Igmance po kateri poteka nova avtocesta Novo mesto - Ljubljana.

 

Čez gozdiček se se vzpnemo do Knežije. Tik pod okrepčevalnico Karavla stoji zidanica naših gostiteljev Marinke in Jožeta Krevsa. Tu v pristnem vinogradniškem okolju okušamo dobrote iz kmečke peči, ki jih je kakor vsako leto, tudi letos pripravila Marinka. Jože je natočil cvička od zida.

 

Zadnjič posodobil Nedelja, 09 Februar 2014 17:01