Prikaz obrezovanja sadnega drevja 2014

Obrezovanje sadnega drevja Na dan žena, v soboto 8 marca se je okoli trideset ljubiteljskih sadjarjev  odzvalo vabilu TD Mirna Peč in se je zbralo v sadovnjaku ga. Jožice Plantan, Poljane pri Mirni Peči 80,  na prikaz obrezovanja sadnega drevja. Predavatelj inženir Jože Barbo je prijazni gostiteljici ob prazniku dnevu žena izročil priložnostno cvetlico v  lončku.

V uvodu je namenil nekaj besed na splošno o potrebi obrezovanja v sodobnem ljubiteljskem sadjarstvu na sploh. V obrezovanje nas silita dve potrebi. Potreba po lepem izgledu sadnjega drevja in želja vsako leto doseči vsako pribjižno enako rodnost našega sadnega drevja.

V nadaljevanju je sledil prikaz rezi na hruškah obdobju polne rodnosti, kjer je cilj doseči zadovoljivo zračnost krošnje in glede na leto zastavljenosti cvetov, enakomerno rodnost. Letos je opaziti manjšo obilnost cvetov, zato je demonstrator pokazal primere ohranjanja cvetov, včasih tudi na račun  lepšega izgleda drevesa.

Sledil je prikaz rezi na mladih hruškah v obdobju razvoja krošnje in potrebne tehnike za dosego  lepe krošnje. Predstavljen je bil tudi način rezi na jablani ter poudarjena razlika med breskvo in jablano. Če se pri breskvi lahko privoščimo prikrajševanja mladic, tega pri jabljani ne smemo početi, razen v primeru krajšanja vrhov, ko želimo doseči ustrezno razrast stranskih vej. Jablana ima na koncu vej zametke cvetov in sprikrajševanjem vej izrežemo vse morebitne cvetove.

Beseda je tekla še o obrezovanju sljiv in češenj in se zaljučila z odgovori na zastavljena vprašanja.

Demostracija se je zaključila ob kozačku cvička ali šilcu viljamoke s čimer je udeležence pogostila gostiteljica.

 

TD Mirna Peč se v imenu slušateljev lepo zahvaljuje gostiteljici za izraženo gostoljubje in predavatelju za strokovno predavanje in predstavitev.

Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja