Letošnji Slakov in Pavčkov pohod v znamenju čebel in čebelarstva

Skeč na Malem Kalu

 V okviru 20. občinskega praznika Občine Mirna Peč je v organizaciji Turističnega društva Mirna Peč 22. junija potekal že 7. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti, letos nadgrajen z tematiko čebelarstva. Kot je dejal predsednik društva Jože Barbo, se je ideja čebelarstva kot osrednje tematike letošnjega pohoda organizatorjem porodila kar sama od sebe, saj je muzej od letošnjega aprila obogaten za edinstven paviljon Čebelji svet. Muzej in paviljon sta bila ta dan na ogled do poznih popoldanskih ur. Pred muzejem pa je od 14. do 17. ure potekala tudi zanimiva predstavitev lokalnih ponudnikov in mirnopeških društev.

Kljub slabi vremenski napovedi je tradicionalni kulturno – turistični pohod v Mirno Peč privabil okoli 200 ljubitelje glasbe Lojzeta Slaka in poezije Toneta Pavčka. Pohodniki so bili na vremensko muhasti soboti na vseh točkah poti deležni raznovrstne in bogate ponudbe gostoljubnih domačinov. Glavna točka pohoda je bila na Malem Kalu, kjer so domačini pripravili številne dobrote, še posebej pa so navdušili s poučnim ter iskrivim skečem na temo čebelarstva. Pohodniki so se kot vsako leto ustavili ob Slakovem spomeniku na izletniški domačiji Barbo, kjer je odmevala njegova melodija.

Z veseljem se druženja s pohodniki vsako leto udeleži Slakova žena Ivanka. In pravi, da bo zaradi prelepih in nepozabnih trenutkov druženja še prišla, dokler bo šlo. Ga. Ivanka Slak je organizatorjem in vaščanom izrekla čestitke za organizacijo in izvedbo ter se jim zahvalila za njihovo delo. Tudi ostali pohodniki niso skrivali zadovoljstva ob vseh doživetjih, ki so na njih čakala na in med potjo. Kljub 12 km dolgi poti in vremenskih neprilikam na poti, do toče in hudih nalivov v Šentjuriju, se je pohodnikom vse doživeto lepo vtisnilo v spomin in kot so zatrjevali – pot ni bila prezahtevna, saj so se je udeležili tudi udeleženci v starosti blizu 80 let. Udeleženci so izrazili čestitke tudi nad organizacijo in varovanjem udeležencev na poti, od spremljevalnega gasilskega vozila, do prostovoljk rdečega križa in civilne zaščite. Še posebej so bili navdušeni nad pogostitvijo in kot je rekel eden od udeležencev: »Ne bi verjel, če tega ne bi doživel«.

Kot organizatorji se za pomoč in sodelovanje zahvaljujemo sodelujočim društvom, posameznikom in ustanovam, ki so sodelovali pri izvedbi pohoda: Občini Mirna Peč in muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, Osnovni šoli Toneta Pavčka, PGD Mirna Peč in PGD Hmeljčič, ŠRD Veliki Kal – Orkljevec, župniku Janezu Rihteršiču, pevski skupini Čebelice in pevski skupini Rožmarin, Društvu harmonikarjev Mirna Peč, izletniški kmetiji Barbo, Vinogradniškemu društvu Mirna Peč in družini Ribič, sekciji Šentjurci, prostovoljkam KORK Mirna Peč, Konjeniškemu društvu Mirna Peč ter seveda našim prizadevnim članom turističnega društva in sekciji ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal, gospodinjam za peko peciva ter dramski skupini na Malem Kalu s harmonikarji in pevci, Leopoldu Pungerčarju in Tatjani Kupljenik… Vsem ter vsakemu posebej iskrena hvala, da ste nesebično žrtvovali svoj prosti čas ter pomagali tako ali drugače, da smo uspešno izpeljali celotni dogodek. Velika zahvala pa gre vsem udeležencem pohoda, za vso pozitivno energijo in spodbudo, ki ste jo širili med vse nas. Bilo je enkratno in nepozabno doživetje.

Že sedaj pa vas vabimo na 8. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti prihodnje leto, ki bo 20. junija 2020. »Pridite in ga doživite!«

Mira Barbo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja