Prikaz obrezovanja sadnega drevja

Po zelo nizkih temperaturah v drugi polovici februarja nas je letošnje leto prve marčevske dni obdarilo s čudovitimi sončnimi dnevi, ki nas s svojimi visokimi temperaturami vabijo ven v naravo v vinograde in sadovnjake. To je torej idealen termin za organizacijo predstavitve rezi sadnega drevja.  Zato se ne gre čuditi zelo velikemu številu ljubitejskih sadjarjev iz cele občine, ki so si v želji izpopolnitve znanja o pravilnem obrezovanju sadnega drevja, udeležili predstavitve v organizaciji Turističnega društva Mirna Peč.
V petek popoldne, 2.3.2012 se je, v sadovjaku Jožice Plantan na Poljanah,  zbralo okoli 80 občank in občanov v pričakovanju novih zanj na tem področju.

Uvod v prikaz

Na začetku je  predavatelj in demonstrator Jože Barbo, univ.dipl.ing.agr. smer sadjarstvo, na kratko, na strnjen in slikovit način razložil, zakaj je sploh potrebno obrezovati sadno drevje.

Prikaz obrezovanja

Hruške v kordonu


Sledil je prikaz obrezovanja hrušk. V nasadu hrušk je predstavil primer plantažnega obrezovanja hrušk. Pri tem  se ne oziramo toliko na izgled samega drevesa kakor na to, da bo pridelek čim večji. V primeru, da nam je tudi izgled pomemben potem lahko žrtvujemo kašen poganek in s tem tudi plodove na račun estetike. Pri hruškah stremimo, da so veje v vodoravni smeri, da to dosežemo se poslužujemo tudi privezovanja in upogibanja vej.

Obrezovanje jablan

Na primeru nizko rastoče jablane so bile prikazane glavne značilnosti obrezovanja mlade jablane s povdarkom, da je zelo pomebna rez v prvih letih, ko se drevo še oblikuje. Pri tem si ob upoštevanju osnovnih pravil rezi jablan,  lahko pomagamo z prisilnim upogibanjem glavnih vej v vodoravno smer. Na ta način lahko dosežemo, da se enakomerno razvijejo poganjki in cvetni nastavki po celotni dolžini veje, kar se ne zgodi, če veja ostane v vertikalni smeri. Prikazan je bil tudi primer nepravilne rezi iz preteklega  leta, ko je bila s prikrajševanjem  enoletnih pogankov vzpodbujena tako imenovana ometličenost vrha drevesa, kar si v nobenem primeru ne želimo.

Obrezovanje breskev

Za breskve je značilna zelo hitra rast in visoka rodnost, vendar ob tem imajo tudi kratko življensko dobo. Če pri jablani velja, da ni priporočjivo krajšati poganjkov, je tu celo zaželjeno. S tem vzpodbudimo stranske poganjke na mladih vejah. Za breskve je namreč značilno takoimenovano golenje vej. Kajti ne zgodi se, da bi iz starega lesa pognale nove veje.

 

 

Ostali nasveti

Predstavitev je potekala vse do mraka s predstavitvijo posebnosti rezi in vzgoje kot so: kivi, kaki, marelice in še nekaj drugih sadnih vrst. Na koncu je predavatelj odgovaril še na nekatera zastavljena vprašanja slušateljev.

Predstavitev se je zaključila s kozarčkom cvička in obloženimi kruhki, s katerimi je obiskovalce pogostila prijazna gostiteljica Jožica Plantan.

V imenu vseh obiskovalcev se lepo zahvaljujemo:  gostiteljici za izkazano gostoljubje,  predavatelju pa za izčrpen in nazoren prikaz rezi sadnega drevja.

 

TD Mirna Peč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja