Brošura “Pot Slakove in Pavčkove mladosti”

pot Slakove in Pavčkove mladosti | Zloženka ppt | Zloženkappt |

 

<< 1 2 3 4 5 6 >>

 

naslovna Slak Pavček

<< 1 2 3 4 5 6 >>
 
slak_levo lojze_slak

 

Rodil se je 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne Peči na Dolenjskem. Mladost je vecinoma preživel pri stari mami na Malem Kalu, kjer je spoznal diatonično harmoniko, s katero sta postala nerazdružljiva. Že pri petnajstih letih je prvič samostojno igral na poroki. Leto 1957 je prelomnica v njegovi karieri, na radijski oddaji Pokaži, kaj znaš! je ocaral strokovno javnost in poslušalce. Dve leti zatem je s tremi brati sestavil Ansambel bratov Slak, leta 1964 je na enem od svojih nastopov na Radiu Ljubljana spoznal pevsko skupino Fantje s Praprotna in nastal je eden naših najboljših in najbolj izvirnih ansamblov.

Lojze je imel absolutni posluh in je do popolnosti osvojil ter obvladal diatonično harmoniko. Za boljše izražanje je iznašel in ji dodal poseben gumb, znan kot Slakov gumb, s katerim je pomembno prispeval k razvoju diatonicne harmonike. S svojim bogatim opusom, ki obsega 32 velikih plošč, 51 kaset, 34 zgoščenk in drugo, ter z vrhunskim igranjem je dal narodno-zabavni glasbi ugled in veljavo, veliko njegovih skladb je ponarodelih, mnogim mladim ansamblom je nedosegljiv vzornik. Za svojo ustvarjalnost je prejel številna ugledna domača in tuja priznanja, tudi visoko državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije. Je častni občan občine Mirna Peč.

 

<< 1 2 3 4 5 6 >>
 

tone_pavcek

 

Rodil se je 29. septembra 1928 v Šentjuriju pri Mirni Peči na Dolenjskem. Prvi razred osnovne šole je obiskoval v Mirni Peči, potem so ga prešolali v ljubljansko Marijanišče. Vihra druge svetovne vojne ga je za nekaj časa vrnila v rojstni kraj, kamor se je vedno rad vračal. V Ljubljani je koncal klasicno gimnazijo, leta 1954 diplomiral na pravni fakulteti, nato služboval kot novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, kot urednik na RTV Slovenija, bil je ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani, predsednik Društva slovenskih pisateljev, do upokojitve leta 1990 glavni urednik Cankarjeve založbe in do smrti redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Politični pogum je pokazal 8. maja 1989, ko je na množičnem protestnem zborovanju na Kongresnem trgu v Ljubljani prebral Majniško deklaracijo z zahtevo po suvereni državi slovenskega naroda.


V literarno zgodovino se je neizbrisno vpisal leta 1953 kot soavtor zbirke Pesmi štirih z Menartom, Zlobcem in Kovičem. Ves čas je neumorno pesnikoval, pogosto za otroke, prevajal, pisal eseje. Je častni občan mestnih občin Novo mesto in Ljubljana ter občine Mirna Peč, po njem se imenuje nova osnovna šola v Mirni Peči. Za svoje delo je veliki mojster slovenske besede prejel številne nagrade in odlikovanja, tudi najvišje slovensko kulturno priznanje, Prešernovo nagrado.

pavcek_desno

<< 1 2 3 4 5 6 >>
legenda_1 legenda_2 legenda_3

karta

<< 1 2 3 4 5 6 >>

kljucne_tocke

<< 1 2 3 4 5 6 >>

slak_desno

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja