td_naslovna.jpg
Začetek
Opozorilo
  • Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

    Ta spletna stran uporablja piškotke za avtorizacijo, navigacijo in ostale funkcije. To nam omogoča boljšo uporabniško izkušnjo pri uporabi naše spletne strani. Ali se strinjate, da se piškotki namestijo na vašo napravo.

    Oglejte si direktivo o zasebnosti dokumentov

Obrazec za prijavoPomoč

Koledar dogodkov

Julij 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Prihodnji dogodki

Ni dogodkov

Statistika

Članov : 29
Vsebina : 143
Spletne povezave : 31
Števec pogledov vsebine : 362484

Prisotni na strani

Prisotni 93 gostov .

Anketa

Se boste udeležili 4. pohoda po Poti Slakove in Pavčkove mladosti
 
 
5. Pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti PDF Natisni E-pošta
Novice - Zadnje novice
Prispeval MiraB   
Torek, 05 September 2017 09:02

Pestro in zanimivo sobotno dogajanje V Slakovih in Pavčkovih krajih ob 18. občinskem prazniku

Turistično društvo Mirna Peč je v sodelovanju z Občino Mirna Peč in domačimi društvi pripravilo že 5. pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. 12- kilometrov krožna tematska pot je posvečena pokojnima mirnopeškima rojakoma, pesniku Tonetu Pavčku in harmonikarju Lojzetu Slaku. Rdeča nit celotnega pohoda je preplet Slakove glasbe in Pavčkove poezije s kulturnim programom in dobrodošlicami gostoljubnih domačinov ob poti. Kulturni program je potekal že v Mirni Peč in nato na vseh postankih poti: na Velikem in Malem Kalu, v Hmeljčiču in v Šentjuriju.

Številni pohodniki so se ob 8. uri zjutraj zbrali pri stari osnovni šoli Mirna Peč. Pohoda sta se udeležila tudi poslanca Državnega zbora Republike Slovenije, Jože Tanko in Žan Mahnič. Po pozdravu mirnopeškega župana Andreja Kastelica in predsednika Turističnega društva Mirna Peč, Jožeta Barba (spregovorila sta na vseh postajah) ter s predstavitvijo ljudskih pevk Čebelice, so se pohodniki podali na 12-kilometrsko pot. Najprej so odšli do mirnopeške cerkve sv. Kancijana, kjer jim je domači župnik Janez Rihtaršič povedal, da so v tem mesecu praznovali 100-letnico župnijske cerkve, blagoslovili Marijin kip in novo urejeno okolico cerkve. Po predstavitvi in ogledu cerkve so se podali skozi Češence do brunarice na športnem igrišču nad Velikem Kalu, kjer so pohodnike pričakali prijazni domačini z okrepčili in harmoniko. Pot je pohodnike nato vodila skozi Veliki Kal in Orkljevec do Malega Kala, kjer so domačini vse pohodnike bogato postregli z dobrotami in pijačo ter jih nato popeljali do spomenika Lojzetu Slaku na domačiji Barbo, kjer je otroštvo in mladost preživljal harmonikar Lojze Slak. Pri spomeniku Lojzetu Slaku na domačiji Barbo je potekal kulturni program, prisotna je bila tudi Lojzetova žena Ivanka, ki je povedala, da je bilo tu Lojzetu vedno zelo lepo in se je rad vračal v ta kraj. Zaigrali so mirnopeški harmonikarji, med njimi je bil tudi Lojzetov brat Matija. Najprej so zaigrali že ponarodelo V dolini tihi in vsi skupaj tudi zapeli, potem so sledile še ostale Slakove pesmi. Od tu so krenili do vasi Hmeljčič. Ustavili so se pri gasilskem domu. Med drugim sta jih pozdravila tudi Aleš Žagar, ocenjevalec vin, ki je predstavil mirnopeška vina in Dragica Ribič, 19. cvičkova princesa, ki je spregovorila o cvičku – vinskem posebnežu. Sledili sta malica in degustacija vin, ki so ju pospremile napitnice članov moške pevske skupine Rožmarin. Veliko pozornost je pritegnila tudi mirnopeška konjenica. Od tu so se pohodniki čez vinorodno Hmeljčarsko goro spustili v rojstno vas pesnika Toneta Pavčka, Šentjurij. Pri Pavčkovem domu je potekal kulturni program: mlade recitatorke in izvajalke uglasbene Pavčkove poezije. Vse je pozdravila in se predstavila domačinka Jelka Krivec, kmetica leta 2016. Tudi tu ni manjkalo dobrot in osvežilnih napitkov. Po ogledu spominske sobe so se nekateri podali še do spomenika Tonetu Pavčku, ki stoji pred cerkvijo sv. Jurija v Šentjuriju.

Pot se je končala tam, kjer se je začela, in sicer pri stari osnovni šoli, kjer so se dejavnosti nadaljevale. V telovadnici so si obiskovalci lahko ogledali potujočo razstavo o Lojzetu Slaku z naslovom »Moje knjige so moje plošče« in razstavo 8. otroške likovne ustvarjalnice »V dolino tiho«, ki je bila odprta že od 11. ure dalje. Udeleženci pohoda so bili zelo zadovoljni, saj so se sprehodili po slikovitih poteh, po katerih sta v svoji mladosti hodila rojaka, pesnik Tone Pavček in harmonikar Lojze Slak. Udeleženec pohoda, 86-letni Ivan Potočar iz Ruš pri Mariboru, se je po 50-ih letih sprehodil po teh krajih (njegov oče je bil rojen na Kalu). Obujal je spomine, ko sta z Lojzetom pasla živino. (H.M.)

Mira Barbo

Zadnjič posodobil Torek, 05 September 2017 09:49