Ob dnevu zemlje na Malem in Velikem Kalu posadili lipi

20170421_190231

Lipa ima za Slovence poseben, simbolni pomen. V mnogih slovenskih vaških skupnostih je bil običaj, da so na kamnitih sedežih vaščani obravnavali manjše medsebojne spore, sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti.

Zato smo se ob dnevu zemlje  člani TD Mirna Peč  in ŠRD Veliki Kal – Orkljevec  odločili, da  združimo  moči in na Malem in Velikem Kalu istočasno posadimo lipi, ki jih je  podarila Drevesnica Barbo iz Malega Kala. Pri slovesnem dogodku je aktivno prisostvoval tudi župan občine Mirna Peč Andrej Kastelic.

Na Malem Kalu smo člani TD Mirna Peč in posebej sekcija Ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal izbrali prostor v križišču, na mestu, kjer se pot obrne v naselje in kjer se ponavadi dogajajo glavni dogodki, kot je: kresovanje, sprejem pohodnikov ob pohodu po Poti Slakove in Pavčkove mladosti, …
V poznih popoldanskih urah smo se zbrali na kraju dogodka, izkopali  sadilno jamo (seveda brez sodobnih pripomočkov ni šlo), predsednik TD Mirna Peč Jože Barbo je svečano pripeljal izbrano lipo, katero smo ob izdatni moralni podpori vseh navzočih postavili v sadilno jamo, dodali ustrezna gnojila za boljšo rast in jo na koncu izdatno zalili.

Na Velikem Kalu, je bilo mesto zasaditve ravno tako  premišljeno izbrano na mestu, kjer se krajani  največ družimo. To je poleg vaške brunarice, kjer  se nahaja športno igrišče in se dogajajo ostali družabni dogodki, tu je tudi postanek vsakoletnega pohoda po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. Lipo je pripeljal predsednik ŠRD Veliki Kal – Orkljevec Jože Krevs, izkopali smo jamo in jo ustrezno pripravili z naravnimi gnojili, postavili lipo in jo ustrezno zalili.

Upamo, da bodo zasajeni lipi uspešno rasli in v svoji senci gostili in združevali še mnoge rodove naših vasi simbolno in dejansko. Ter, da smo tako vsi sodelujoči dodali vsaj en list za boljšo prihodnost naše matere zemlje.

Več v fotogaleriji

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja