17. praznik občine Mirna Peč

Tudi letošnje praznovanje občinskega praznika bo potekalo v podobni obliki kot že zadnjih nekaj let, poudarek vseh prireditev bo na dobrodelnosti. Sklop športno rekreativnih prireditev, primernih za gibalno ovirane, vse starostne in interesne skupine se bodo odvijale predzadnji teden v juniju. Pri izvedbi dejavnosti bodo sodelovala vsa aktivno delujoča društva v občini in bo tudi po tej plati dan druženja Mirne Peči. Kot stalnica občinskega praznika ostaja tematski pohod Pot Slakove in Pavčkove mladosti, ki bo letos izveden že četrto leto zapored. Še posebej zaradi dobrodelne note prisrčno vabljeni na letošnje praznovanje občinskega praznika Občine Mirna Peč.

Župan Andrej Kastelic

 

Osnovna šola Toneta Pavčka se letos pridružuje prazniku Občine Mirna Peč s posebnim projektom, ki smo ga pripravili v okviru slovenskega projekta Turizmu pomaga lastna glava in je namenjen podpori naše učenke Zale, ki julija odhaja na zahtevno operacijo v ZDA. Projekt smo poimenovali Mirna Peč na nogah in z njim želimo pomagati naši Zali pri prvih samostojnih korakih, zato prijazno vabimo vse, ki sta vam dobrota in nesebična pomoč še vedno vrednoti, da se nam pridružite in s svojo udeležbo podprete naša prizadevanja. S svojo udeležbo in pomočjo boste dokazali, da vam ni vseeno. Veselimo se srečanja z vami.

Ravnatelj Danijel Brezovar
Petek

 

nedelja

 

 

Pohod Pot Slakove in
Pavčkove mladosti

Krožna 12 km dolga pot se prične v osrednji mirnopeški dolini z ogledom farne cerkve in predstavitvijo poti. Pot se polagoma vzpenja na okoliške griče, pri tem premagamo 190 m višinske razlike. Glavne točke poti so: Mirna Peč, Mali Kal, Hmeljčič in Šentjurij na Dolenjskem.

Tematski pohod s kulturnim programom bo voden s strani Turističnega društva Mirna Peč. V času pohoda se bodo pohodniki ustavili na treh točkah. Na Malem Kalu in v Šentjuriju pohodnike z dobrodošlico sprejmejo vaščani, sledi krajši kulturni program. Na sredini poti v Hmeljčiču bo organizirana topla malica in za odrasle udeležence degustacija mirnopeških vin vinogradniškega društva.

Primeren je za vse starostne skupine pohodnikov, ki so srednje fizično pripravljeni.

Pohod v Zijalo
(Pot Temenice)

Pohod bo potekal po osrednji mirnopeški dolini od nekdanje osnovne šole do Zijala in nazaj do Mirne Peči. Pot je dolga približno 6 km.

Na poti do Zijala bodo pohodniki skupaj z maskotama Tonijem in Slavcem, sicer knjižnima junakoma zgodbe Kako sta Toni in Slavc osvojila Mirno Peč, spoznavali del naših naravnih in kulturnih znamenitosti. Najmlajši bodo ob reševanju ugank in premagovanju ovir na poti do Zijala zbirali žige, v Zijalu in na poti nazaj pa jih čaka še nekaj prijetnih presenečenj.

Primeren je za najmlajše, mlade družine in fizično manj pripravljene pohodnike.

 

  • vožnja z vozom ali kočijo (del ali kot celoto ene izmed pešpoti)
  • udeležba na pohodu konjenice

Konjeniki bodo na svojem obhodu meja Mirnopeške občine obiskali turistične točke Frata, Šentjurij in Mali Kal, lokalna društva pa bodo tudi za udeležence te dejavnosti poskrbela za osvežitev in okrepčilo. Za konje bo primerno poskrbljeno tudi po povratku v Mirno Peč.

 

  • 10 km vodeni tek po deloma spremenjeni trasi Mirnopeškega teka
  • krajši, 500 m tek za najmlajše
  • prilagojen tek za osebe s posebnimi potrebami

Za tek se bomo najprej skupinsko ogreli. Ogrevanje in tek bo vodil naš najbolj znani tekač Mitja Krevs. Na daljši različici bodo tekači imeli dva kratka postanka z osvežitvijo.

1. postanek bo ob poti proti Malenski vasi,

2. na obratu v Jablanu.

Obe krajši različici teka bomo izvedli na igrišču pri stari šoli, kjer bodo tekači med tekom deležni okrepčila ob tekaški progi.

 

  • 35 km dolgo vodeno skupinsko kolesarjenje po Mirnopeški pentlji
  • krajše, prosto kolesarjenje na športnem igrišču pri stari šoli za najmlajše, katerega se lahko udeležijo tudi osebe s posebnimi potrebami

Vodeno skupinsko kolesarjenje se bo pričelo z zborom na igrišču pred nekdanjo osnovno šolo. Mirnopeška kolesarska pentlja je zasnovana tako, da se kolesarji na pol poti vrnejo v center Mirne Peči in se nato odločijo, ali bodo odpeljali celotno pentljo ali samo eno polovico. Vsem kolesarjem, tudi tistim, ki se bodo odločili za krajše prosto oz. prilagojeno kolesarjenje na šolskem igrišču, bodo lokalna društva pripravila večkratno osvežitev.

V dopoldanskem času se bodo na igrišču pri nekdanji šoli igrali predvsem osebe s posebnimi potrebami, za katere bomo igre po potrebi prilagodili ter družine z majhnimi otroki. Stare igre, ki jih bomo ponudili obiskovalcem, bodo zelo raznolike. Ponudili bomo igre, ki se jih v današnjem času otroci ne igrajo pogosto, ali pa počasi spet prihajajo na dan. V popoldanskem času bodo organizirane skupinske igre, ki se jih bodo po zaključku ostalih dejavnosti lahko udeležili tudi drugi obiskovalci dogodka Mirna Peč na nogah.

Osebam s posebnimi potrebami bomo izvajanje iger omogočili skozi cel dan in jih prilagodili njihovim željam in potrebam.
Prizorišče

p1

p2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja