Predavanje o urejenosti in oskrbi sodobnih vrtov

Urejanje vrtov

Urejanje in oskrba sodobnih vrtov
Urejanje vrtovDnevi postajajo vse daljši in toplejši. Narava se prebuja iz zimskega spanja. Prvi znanilci pomladi so že pokukali iz zemlje in krasijo okolico naših domov. Naši vrtovi čakajo na pridne roke, da jih uredimo. Porajajo se nam nove ideje in zamisli, toda kako jih udejaniti? Zato radi prisluhnemo nasvetom strokovnjakov. Pri TD se zavedamo, da urejeni vrtovi okoli hiš ter lepo ocvetličeni balkoni in okenske police polepšajo videz naselij.
Vsako leto naše društvo organizira predavanje o urejanju okolja ter zasaditvah balkonskih in okenskih rastlin. Za letošnje predavanje smo izbrali temo o načrtovanju, prenavljanju, urejanju in oskrbi okrasnih vrtov.
V torek, 18.3. 2014, nam je o tem predavala ga. Andreja Bartolj Bele, univ. dipl. ing. kmetijstva. Poučuje hortikulturo na Kmetijski šoli Grm v Novem mestu. Svoje bogato znanje si je nabirala tudi pri Jeleni De Belder v Belgiji. Ukvarja se todi s svetovanjem in urejanjem okrasnih vrtov. Je velika poznavalka okrasnih rastlin, ljubiteljica narave in vsega kar je narava ustvarila.
Na zanimiv način s sliko in besedo nas je popeljala od idejne zasnove sodobnega vrta do izdelave načrta, izbire okrasnih trajnic, grmovnic, dreves in pravilne zasaditve le teh. S kasnejšo oskrbo vrta je veliko dela, zato mora biti motika vedno pri roki. Pravilno moramo negovati zelenice in okrasne grmovnice. Posebno vzdrževanje zahtevajo ribniki in skalnjaki. Inovativnost je potrebna pri izdelavi ograj in zasaditvi živih mej. Z urejenimi vrtovi in okolico hiš si ustvarjamo prijetnejše bivalne pogoje. V razkošju raznobarvnih rastlin se dobro počutimo.
Udeležence predavanja je ga. Andreja Bartolj Bele navdušila s svojimi idejami, koristnimi nasveti in novimi trendi v okrasnem vrtnarjenju. Gotovo je vsak izmed nas začel razmišljati o novih zasaditvah okrasnih rastlin okoli svojega doma. Vse se začne pri načrtovanju, idejni zasnovi in razmišljanju, kdo bo v tem lepem kotičku našega doma užival.
Predavanje je zaključila z mislijo: «Če želiš biti srečen vse življenje, zasadi vrt.«
V preddverju sejne sobe je Manca Papež, učenka Kmetijske šole Grm, pripravila razstavo unikatnega nakita, ki ga sama izdeluje. Bil je tudi naprodaj.
Ladislava Rupena

 

 


 

VABILO

V pričakovanju pomladi že razmišljamo o naših okrasnih vrtovih in zasaditvi balkonskih rastlin. V TD Mirna Peč  vsako leto za vas organiziramo predavanje v zvezi z urejanjem okolja in ureditvijo naših domov.

Letos smo medse povabili ga. Andrejo Bartolj Bele, univ.dipl. ing. kmetijstva

Tema predavanja: UREJANJE IN OSKRBA SODOBNIH VRTOV

Predavanje bo v TOREK, 18. marca 2014, ob 18. uri, v večnamenskem prostoru kulturnega doma Mirna Peč (nad lekarno).

Vljudno vabimo vse, ki vas urejanje vrtov in vzgoja okrasnih rastlin zanima.

 

TD Mirna Peč

 

shema_vrta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja