Moja dežela lepa in gostoljubna – priznanja in nagrade za leto 2012

V četrtek 05. julija 2012 smo se komisija v sestavi Magda Hlebec, Simona Kocjan in Jožica Papež v zgodnjem jutru odpravile na teren. Ogledale smo si vasi, zaselke in ulice v občini Mirna Peč. Ugotovile smo, da z leti postaja ocenjevanje vedno težje, saj so zahteve večje in zato ste postali bolj izvirni in posledično so vasi in celostna podoba občine lepša. Še vedno se najdejo objekti, ki so zapuščeni oz. slabo vzdrževani, kar kvari podobo celega kraja. Še vedno je urejeno le malo vaških središč, na kar opozarjamo že vrsto let. Naj bo to pobuda za srečevanje ljudi.
Ker se trudimo biti izvirni, smo kljub obilici lepih in že nagrajenih hiš, našle nove bisere.
Gre za nove ali obnovljene hiše. Arhitekturno se skladajo z okolico, cvetje pa daje poseben pridih.
Vsak, ki ima ljubezen in veselje do rastlin, do zelenja, do narave in na koncu do samega sebe, ve, da urejenost ne pride sama po sebi. Ni dovolj, da enkrat zasadimo vrt in je delo končano. Rastline kličejo po pridni roki in po ljubezni in le-to lahko dajemo le če smo dovolj vztrajni. Zadnje čase nas večkrat obiščejo neljubi in nepovabljeni gosti, kot so toča, neurje, suša in v taki situaciji je potrebna železna volja da vztrajamo. Pa vztrajajte, kajti le tako bomo srečnejši in bomo lažje premagovali tudi druge ovire.

Priznanje za urejeno hišo z okolico
Priznanje za urejen balkon
Priznanje za ohranjanje kulturne dediščine

 

Priznanja 2012

Zlato priznanje

ZA UREJENO STANOVANJSKO HIŠO

Šiško Helena in Peperko Janez
Barbo Mojca in Alojz

Marof 12
Mali Kal 12

ZA ZANIMIVO ZASADITEV IN BOGATO CVETOČE
RASTLINE NA BALKONU

Matoh Zdenka in Roman
Slak Anica in Štefan

Vrhpeč 6
Biška vas 33

OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE

Karanov Radivoj

Gorenji Globodol 29

Srebrno priznanje

ZA UREJENO STANOVANJSKO HIŠO

Pečjak Iva in Komljanec Stane

Jablan 2


Zlato priznanje za urejeno hišo prejmejo:



Šiško Helena in Peperko Janez, Marof 12
Hiša Šiško Helene in Peperko Janija je bila pred kratkim obnovljena. Iz klasične gradnje je po prenovi nastala moderna oblika, ki se lepo sklada z okolico. Novi detajli jo popestrijo in ji dajo svež videz. Okolica hiše je domiselno urejena, zasajeno z izbranimi grmovnicami in enoletnicami, vse skupaj pa lepo zaokrožuje skrbno negovana zelenica in urejene dostopne poti.

XXX


Barbo Mojca in Alojz, Mali Kal 12
Stanovanjska hiša Barbotovih na Malem Kalu je novogradnja. Pred hišo kar žarijo cvetoče vrtnice, na okenskih policah in v loncih pa so izbrane cvetlice, ki so izvirno kombinirane med sabo. Zelenice so popestrene z grmički, ki lepo razgibajo okolico.

Barbo.


Srebrno priznanje za urejeno hišo prejmejo:


Pečjak Iva in Komljanec Stane, Jablan 2
Hiša Pečjak Ive in Komljanec Staneta stoji na začetku vasi Jablan. Hiša je novogradnja in je lepo vpeta v vaško okolje s svojo obliko in fasado. Cvetje je domiselno izbrano, okolica hiše pa preprosto urejena, nezaželene poglede pa nemoteče zastira lepo negovana zasaditev iz cipres.
.Pecjak


Zlato priznanje za lepo urejen balkon podeljujemo:


Matoh Zdenka in Roman, Vrhpeč 6
Matohova hiša na Vrhpeč nas pozdravi z obilnim cvetjem. Kljub obilici dela, ki ga na veliki kmetiji ne zmanjka, ima gospodinja veliko veselja z cvetjem, ki ga skrbno neguje. Lahko rečemo, da ima dobro roko, zato dobi priznanje za balkon.
. Matoh

 

 


 

 

Slak Anica in Štefan, Biška vas 33
Tudi pri Slakovih v Biški vasi je balkon nekaj posebnega. Cvetje je zanimivo skombinirano, sklada se z okolico in čudovito uspeva.

 

Slak

 

 

 

 


Zlato priznanje za ohranjanje kulturne dediščine :


 

Karanov Radivoj, Gorenji Globodol 29
Tončkova hiša v Gor. Globodolu ima na vhodni strani ohranjen rimski nagrobnik. Hiša je preprosta in lepo urejena, lastniku pa se podeli priznanje za ohranjanje kulturne dediščine.
.

Komljan

 

 

 

JOŽICA PAPEŽ-predsednica komisije

MAGDA HLEBEC-strokovna članica
SIMONA KOCJAN-članica TD Straža

 

 

 

 

 

 

 

Podelitev priznanj in nagrad je bilo 26.12. 2012 v okviru božično-novoletne prireditve.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja