10 let društva – aktivnosti od leta 1993 do leta 2004

delo_v_zijalu_1995-2004

Ureditev pešpoti Zijalo – Sv. Ana

delo_v_zijalu_1995-2004Kot prvo večja in odmevna akcija društva je bila ureditev Zijala in pešpoti Od Zijala do Sv. Ane. Projekt smo izpeljali skupaj s Krajevno skupnostjo Mirna Peč in Zavodom za varstvo naravne in kulturne dediščine iz Novega Mesta poleti leta 1995. Ob otvoritvi smo izdali tudi zIoženko. Vsako pomlad izpeljemo akcijo vzdrževalnih del Zijala in pešpoti.

Ureditev pešpoti -pohodništvo

mpph_na_startuJunija leta 1997 smo organizirali prvi Mirnopeški pohod preko Hmeljnika. Pohod je v naslednjih letih postal tradicionalen. V društvu smo izdali tudi zloženko poti. Po nastanku občine Mirna Peč ga vsako leto organiziramo ob prireditvah ob občinskem prazniku. Pri izvedbi pohoda sodeluje tudi več ostalih društev naše občine.

V okviru društva smo ustanovili tudi pohodniško sekcijo, ki je pešpot preko Hmeljnika tudi v celoti markirala.
Zadnja leta aktivno kot soorganizatorji pomagamo pri Golobinjskih pohodih. Pri izvedbi pohoda pomagamo tudi finanćno.

Obujanje starih običajev

kosci_1995-2004Pri Ribičevih v Ornuški vasi smo konec devedesetih izpeljali kar nekaj kmečkih del. K delu smo povabili dudi naše ščerinsko društvo Društvo vinogradnikov Mirna Peč. Tako smo ročno želi rž, snopje zdeli v kozolec. Sledila je mlačev in ravnanje slame za škopo. Preživeli smo kar nekaj krasnih popoldnevov in večerov ob ročnem delu, ob domači hrani, vinu in glasbi priložnostnega ansambla. Slamo smo porabili pri gradnji brunarice.

Bili smo pobudniki košnje in spravila na star način v okviru občinskega praznika. Na Poljanah pri Pagonovih so se nam pridružili še: Društvo vinogradnikov, Društvo podeeželskih žena, Društvo upokojecev, Konjerejsko društvo. Naslednje leto je prireditev prevzelo društvo upokojencev, ki pa nas ni povabilo k sodelovanju.

Jeseni leta 2002 smo skupaj z Društvom harmonikarjev Mirna Peč pri Jožetu Rajšlu na Šrangi, ličkali koruzo. V Lanskem letu ličkanja koruze kljub obljubi zaradi slabega pridelka, nismo ponovili. Upamo, da nam bo uspelo letos. Poskusili bomo obuditi še kakšen star običaj.

Za božič 2003 smo dali pobudo za prihod k polnočnici v farno cerkev z baklami. Pobudi se je odzvala na desetine udeležencev.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja