Predavanje: Samooskrbni vrt za družino

V veselem pričakovanju pomladi smo že začeli razmišljati o delu na vrtu in urejanju okolice naših domov.

  • Kako načrtovati in obdelovati vrt, da bomo vse leto imeli pri roki zdravo zelenjavo?
  • Kdaj začeti s setvijo in sajenjem različnih vrst rastlin in zelenjave?
  • Kako izbirati dobre sadike in semena?

In še mnoga druga vprašanja se nam porajajo v tem času. Odgovore lahko najdemo v različnih strokovnih revijah in medijih. Najbolj pa verjamemo živi besedi strokovnjakov in njihovim izkušnjam.

Zato smo se v TD Mirna Peč tudi letos odločili, da na to temo pripravimo predavanje za krajane. Našemu povabilu se je prijazno odzvala odlična predavateljica, mag. Jelka Metelko Stopar.

Na poklicnem področju je vodila verig cvetličarn Gardenia, bila direktorica vrtnih centrov Kalia, je avtorica več knjig, sedaj pa vodi svoje zasebno podjetje.

Predavanje na temo Samooskrbni vrt za družino je pripravila s pomočjo projekcij ter predstavitvijo sadik zelenjave in okrasnih rastlin.

V sredo, 30. 3. 2016, se nas je v sejni sobi Občine Mirna Peč zbralo kar lepo število navdušenih vrtičkarjev. Z zanimanjem smo prisluhnili predavateljici, ki nam je posredovala svoje bogato znanje o gojenju zelenjave na vrtu na naravi prijazen način, o ekološki pridelavi zelenjave z naravnimi pripravki, pridelavi zelenjave v rastlinjakih, pravilni izbiri sadik in semen. Na koncu nas je seznanila z modnimi smernicami novostmi na področju okrasnih rastlin.

Med predavanjem je odgovarjala na številna vprašanja udeležencev. Le – teh kar ni in ni zmanjkalo. Izmenjali smo si medsebojne izkušnje. Čas je hitro minil in kar nismo mogli verjeti, da smo se družili tri ure.
Navdušeni smo se razšli obogateni z novimi idejami in znanjem. V mislih smo že načrtovali, kako bo letos izgledal naš vrt, kaj bomo spremenili, kako se bomo lotili dela na vrtu, kaj in kako bomo pridelovali v rastlinjaku.
Zahvaljujemo se predavateljici, mag. Jelki Metelko Stopar, da nam je obogatila in polepšala ta sredin večer.
Ladislava Rupena.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja