Štruklji nekoč in danes v Mirni Peči

Občina Mirna Peč v sodelovanju z Društvom podeželskih žena in Turističnim društvom vabi na kulinarični dogodek v Mirno Peč.

Na štruklje v Mirno Peč! 

Se strinjate z nami, da so štruklji jed, ki enostavno mora biti še večkrat na naših jedilnikih? Vabljeni torej NA ŠTRUKLJE V MIRNO PEČ!

Bogato pestrost okusov štrukljev vam želimo prikazati in ponuditi v okušanje na  kulinarični prireditvi v Mirni Peči z naslovom »Štruklji – nekoč in danes«. Prireditev bo v soboto, 20. oktobra 2018, od 13. do 17. ure v telovadnici stare osnovne šole, Trg 8, Mirna Peč.

Prireditev je namenjena vsem, ki štruklje radi pripravljate ali v njihovih okusih zgolj uživate. Želja organizatorjev je, da ta slastna jed še dolgo bogati slovensko kulinariko

Prijavite se lahko  na spletnem obrazcu  “Štruklji – nekoč in danes”

 

 

 

Štruklji, ta okusna dobrota, so slovenska tradicionalna jed in ena največjih slovenskih znamenitosti. Dolenjski oz. mirnopeški štruklji pa so glavna znamenitost mirnopeške doline. Naše gospodinje in kuharji jih pripravljajo že več stoletij. V zadnjem času pa njihova priljubljenost celo narašča. Kako tudi ne bi – saj so vsestranski štruklji skromna postna ali izvrstna praznična jed, lahko so slani ali sladki, jemo jih kot glavno jed, prilogo, posladek ali kot dodatek juhi. Zanje poznamo številne tradicionalne recepte z nadevi, kot je pehtranov, skutni, orehov … ali modernejše z različnimi nadevi in novimi okusi. Vsekakor inovativnost pri okusih štrukljev nekoč, kot tudi danes ne pozna meja.

Sobotna prireditev se bo odvijala v prostorih stare osnovne šole, v organizaciji Turističnega društva Mirna Peč in Društva podeželskih žena Mirna Peč. Pred obiskovalci se bodo vrstili prikazi izdelovanja različnih vrst štrukljev, ob katerih se boste lahko marsičesa naučili in tudi nasmejali… Organizatorji obljubljamo prijetno druženje ob dobri hrani in vinu, na katerem si boste lahko tako ponudniki, kot obiskovalci izmenjali izkušnje in vtise, poklepetali in tudi zapeli.

Udeležili se boste lahko predstavitve sožitja hrane in vina domačih vinogradnikov in / ali delavnice etnologa dr. Janeza Bogataja na temo štrukljev v slovenskem prostoru nekoč in danes.

Za prijetno vzdušje bodo poskrbele tudi ljudskih pevke skupine Čebelice iz Mirne Peči. Vtise iz prireditve pa boste lahko obujali tudi ob zbranih receptih, ki jih boste lahko odnesli domov in se še sami preizkusili v pripravi slastnih štrukljev.

Prisrčno vabljeni v Mirno Peč vsi, ki imate štruklje radi na sto in en način!

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja